21/11/2008

Faciliteren……een ‘balancing act’

Nieuwe datum 20 en 21 april 2009

 

Hieronder een ervaring van een van de deelnemers.

 

De olie in de tandwielkast…van de besluitvormingsmachine! Dat is wat faciliteren voor mij is, of moet ik zeggen: is geworden.  Hoe vaak ik groepen niet zie ‘modderen’ met discussies doorspekt van interpretatie, verwachtingen, beelden en individuele agenda’s, zonder echte aandacht voor elkaars goede intentie, beleving, onzekerheid, motivatie en behoefte om te komen naar een werkende oplossing voor een probleem, naar een actieplan waar ieder vierkant achter wil staan. De intentie is vaak goed, maar de uitvoering een lastig traject. Waarom? Omdat het zo moeilijk is om als deelnemer zowel je eigen belang als het groepsbelang te behartigen in een een discussie of besluitvormingsproces. Scheiding van pet en inhoud; sturing zonder pet op?  Wel een heel lastige uitdaging heb ik ondervonden. Bovendien ‘horen’ we wel, maar kan het luisteren beter. Knap pittig om weer eens flink in de fase van “bewust onbekwaam” te zitten!

 

Twee dagen training faciliteren met Sherpas Proyects hebben me inzicht gegeven in hoe lastig deze uitdaging is, om niet te zeggen bijna onmogelijk – waar ik vroeger dacht: dat kan ik ook wel. Hoe complexer het traject hoe meer zorgvuldigheid nodig in de begeleiding hoe meer scheiding van de petten: inhoud en proces, hoe duidelijker de scheiding hoe effectiever de uitkomst.

Wat maakt een facilitator nu speciaal in zo’n proces? Naast de rol van groeps-belangen-behartiger is vragen stellen een vak apart. Welke open vraag stel je of welk moment? Dit is rationeel te benaderen, maar doe het maar eens met de juiste timing en woordkeus (en zonder sturend te zijn) en ‘manage’ tegelijkertijd de interactie in en van een groep, houd het tempo erin, houd iedereen erbij en leid ze naar een kwalitatief resultaat waar ze zelf voor 100% achter staan. Als facilitator  ‘manage’ je met expliciete aandacht de beleving van de groep. Alleen dan wordt het eindresultaat geaccepteerd en krijgt implementatie een echte kans. Laat ik het zo zeggen: met een facilitor verhoog je het return on investment van een discussie.

 

Voor mij is faciliteren een balancing act; koorddansen met alle zintuigen! Dan ben je blij dat je even niets over de inhoud hoeft te zeggen toch?

 

Karin Andela